Mevlana vuslatının 739. yılında Denizli'de de anıldı

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Mevlana Celaleddin-1 Rumi'nin 739. vuslat yıldönümü sebebiyle Şeb-i Arus programı düzenledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Aralık 2012 21:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Spor Salonu'ndaki programa Vali Vekili Abdullah Acar, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şamil Çınar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Belediye Türk Sanat Müziği Korusu'nun tasavvuf musikisi konserinin ardından şiir, sema ve müzik dinletisi yer aldı. Ayrıca Kur'ân, Mesnevi'den bölümler ve ilahiler okundu. Yoğun katılımın olduğu yaklaşık 2 saatlik anma töreni, semazenlerin gösterisiyle sona erdi.

Vali Vekili Acar, programda yaptığı konuşmada toplumda önemli ve büyük kişilerin öldükten sonra da yerlerini koruduğunu belirterek, ?Sizin ölümünüzden sonra size inananlar peşinizden gider. Mevlana'nın 739 yıl sonra çağrısına uyup anmak için toplandık. Yaşamını, ?Hamdım, piştim, yandım' sözleriyle özetleyen Mevlana, ölüm gününü de düğün günü olarak tanımlamıştır. Allah'a kavuşma olarak görmüştür. Dostlarına ölümünün ardından ağlamamalarını vasiyet buyurmuştur. Anadolu'da tasavvufun en önde gelen temsilcilerindendir. Aradan 739 yıl geçmesine rağmen düşünceleri dünyanın ilgisini çekmektedir.? dedi.

Başkan Vekili Çınar da Mevlana'nın bir çığır açtığını ifade etti: ?Milletleri millet yapan değerlerin arasında, manevi gücün ve değerlerin de önemi vardır. Mevlana, manevi değerlerimiz noktasında toplumda bir çığır açmıştır. Özellikle Anadolu'nun Türk ve İslâm yurdu olmasında önemli katkılar sağlamıştır. Mevlevilik, 1200'lü yılların ortalarında Anadolu'da çıkan bir tasavvuf yoludur. Denizli'de 1300'lü yılların başında temeli atılmıştır. 700 yıl boyunca devam eden Mevlevilik, birçok yerde 1800'lü yıllarda ortaya çıkmıştır. 700 yıl boyunca Denizli insanının ahlâkına, irfanına, eğitimine ve birçok manevi unsuruna yön vermiştir.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber